Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Liturghie Arhierească și slujba prohodului nou-adormitului protoiereu mitrofor Vitalie Mailovschii la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului”, Călărășeuca

 

În Duminica a doua după Cincizecime, Prea Sfinţitul Nicodim, Episcop de Edineţ şi Briceni, a oficiat, înconjurat de un sobor de slujitori, Sfînta Liturghie Arhierească în biserica cu hramul „Sf. Irh. Mitrofan” a Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Călărășeuca, raionul Ocnița. Serviciul divin a continuat cu slujba prohodului nou-adormitului protoiereu mitrofor Vitalie Mailovschii, vrednic slujitor al Eparhiei de Edineț și Briceni, un neobosit misionar și îndrumător de suflete pe calea mîntuirii, răpus la vîrsta de 45 de ani de necruțătoarea epidemie de Covid-19. Din cauza pandemiei și a regulilor de carantină, îndurerata familie a răposatului părinte Vitalie nu a putut fi prezentă la funeralii.

Pentru odihna cu drepţii a sufletului nou-adormitului protoiereu Vitalie la slujbă s-au rugat, cu inima frîntă de durerea despărţirii, mai mulți enoriași pentru care părintele a fost iscusit îndrumător pe calea mîntuirii sufletului, blînd păstor şi duhovnic plin de har şi înţelepciune.

În timpul Sfintei Liturghii și la începutul slujbei prohodului, Prea Sfinţitul Nicodim a adresat maicii starețe, Preacuvioasei egumene Eufrosinia, obștii monahale și tuturor celor care l-au cunoscut, iubit și apreciat pe răposatul părinte, un cuvînt de compasiune şi mîngîiere. Ierarhul a subliniat că „părintele Vitalie s-a născut într-o familie de creștini evlavioși, de mic copil fiind crescut în dragostea faţă de slujirea jertfelnică lui Dumnezeu. El a fost un model al preoţiei, urmîndu-şi cu mult har de sus chemarea sfîntă. Toţi cei care îl cunoaştem pe părintele Vitalie avem toată speranţa că Dumnezeu l-a mutat din această Biserică pămîntească, luptătoare cu păcatele, în Biserica Sa cea Cerească, Trimfătoare, unde drepţii dau necontenit slavă şi laudă lui Dumnezeu.”

Prea Sfinția Sa a elogiat munca și meritele părintelui la zidirea duhovnicească a credincioșilor ce i-au fost încredințați spre păstorire și a îndemnat rudele, apropiații și pe toți cei ce l-au cunoscut pe nou-adormitul părinte Vitalie, să se roage Milostivului Dumnezeu pentru ca sufletul său să fie așezat în locul cel de fericire și de odihnă al drepților.

Sicriul cu trupul neînsuflețit al părintelui Vitalie a fost înmormîntat în curtea bisericii „Naşterea Maicii Domnului” din satul Unguri, raionul Ocniţa, unde Sfinția Sa a slujit mai bine de 20 de ani.

Dumnezeu să-l odihnească cu drepţii!

Biroul de presă al Episcopiei de Edineţ şi Briceni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.