Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

My RSS Feed

Visitor Stats

Azi:
Vizitatori: 190
Pagini vizitate: 1789
Online: 3

Ieri:
Vizitatori: 265
Pagini vizitate: 1667

În sîmbăta morților, dinaintea pomenirii Sfîntului Mare Mucenic Dimitrie, Prea Sfințitul Nicodim a oficiat Sfînta Liturghie la biserica „Nașterea Maicii Domnului” din satul Bîrnova, raionul Ocnița

 

La 2 noiembrie 2019, în sîmbăta dinaintea pomenirii Sfîntului Mare Mucenic Dimitrie, cînd Biserica Ortodoxă face pomenirea generală a celor adormiți în nădejdea învierii și a vieții celei veșnice,  Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, s-a aflat în mijlocul credincioșilor de la biserica „Nașterea Maicii Domnului” din satul Bîrnova, raionul Ocnița, unde a oficiat Sfînta și Dumnezeiasca Liturghie. Vizita Ierarhului a fost primită cu multă căldură sufletească, cu flori și tradiționalul colac cu prosop național, de către părintele paroh, protoiereul Vitalie Apostol, un ales sobor de preoți și de mulțimea enoriașilor.

În cadrul serviciului divin, diaconul Ioan Grițco, a fost prohirisit în treapta de preot pe seama parohiei „Sf. Treime” din satul Tîrnova, raionul Edineț. Cu acest prilej, Ierarhul i-a adresat nou hirotonitului părinte calde felicitări, îndemnîndu-l să fie un vrednic iconom al Tainelor lui Dumnezeu, să slujească Bisericii lui Hristos cu toată dăruirea și priceperea, înmulțind talantul primit la această Sfîntă și Dumnezeiască Taină.

La final, Prea Sfințitul Nicodim a adresat comunității dreptmăritoare un cuvînt de învățătură axat pe tematica acestei zile – pomenirea în rugăciuneacelor mutați la Domnul. În acest context, Vlădica a menţionat, că avînd în centru învăţătura despre învierea lui Hristos, garanţie a învierii tuturor, Biserica nu vede în moarte sfîrşitul existenţei omului. Potrivit învăţăturii Bisericii, omul nu dispare odată cu momentul morţii, nu trece în nefiinţă – după cum se exprimă unii semeni ai noştri. Chiar dacă trupul rămîne neînsufleţit, este îngropat şi se descompune, sufletul îşi continuă existenţa în lumea veşniciei. Crezînd în înviere şi mărturisind legătura strînsă care există între suflet şi trup, Sfinţii Părinţi au hotărît ca Biserica să facă pomenirea celor plecaţi din lumea aceasta, să se roage pentru ei, mijlocind pentru odihna şi pentru iertarea păcatelor lor. Este dovada dragostei care nu-i uită pe cei care nu mai sunt printre noi şi care este mai puternică decît moartea, trecînd dincolo de pragul mormîntului.

De asemenea, Ierarhul a mulțumit părintelui paroh, protoiereului Vitalie Apostol, pentru rîvna și dragostea de care dă dovadă în slujirea Bisericii lui Hristos, desfășurînd în mijlocul comunității creștine din satul Bîrnova o frumoasă și rodnică activitate pastorală, misionară și edilitară.

În semn de recunoștință pentru toată activitatea sîrguincioasă depusă spre prosperarea comunității ortodoxe din Bîrnova, părintele paroh și mai mulți ctitori și binefăcători ai sfîntului lăcaș au fost distinși de către Prea Sfinția Sa cu decorații bisericești.

În continuare, Ierarhul, slujitorii și credincioșii s-au deplasat spre cimitirul satului Bîrnova, unde a fost săvîrșită slujba de sfințire a noii Troițe de la poartă și a fost oficiat un parastas pentru pomenirea ctitorului bisericii „Nașterea Maicii Domnului” din satul Bîrnova – răposatului robului lui Dumnezeu Dumitru Mutelica.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share:
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Buzz
 • В закладки Google
 • Добавить ВКонтакте заметку об этой странице
 • Мой Мир
 • LiveJournal
 • MySpace
 • Одноклассники
 • Digg
 • PDF
 • email
 • Add to favorites
 • RSS
 • Print

Comments are closed.