Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

My RSS Feed

Visitor Stats

Azi:
Vizitatori: 186
Pagini vizitate: 1747
Online: 1

Ieri:
Vizitatori: 265
Pagini vizitate: 1667

Sărbătoarea hramului și aniversarea a 20-a de la întemeierea Mănăstirii „Nașterea Domnului”, Zăbriceni

 

În Duminica a VII-a după Cincizecime, la 4 august 2019, zi în care îi cinstim pe Sfîntul Sfințit Mucenic Foca și Sfînta Mironosiță Întocmai cu Apostolii Maria Magdalena, mai multe sute de pelerini și închinători din țara noastră și de peste hotarele ei și-au îndreptat pașii spre mănăstirea „Nașterea Domnului” din comuna Zăbriceni, raionul Edineț, pentru a participa la slujba prilejuită de sărbătoarea hramului de vară și la celebrarea jubileului de 20 ani de cînd a fost întemeiat acest sfînt așezămînt monastic.

Sfînta Liturghie Arhierească a fost săvîrșită de către un ales sobor de Ierarhi din care a făcut parte Înalt Prea Sfințitul Pavel, Mitropolit de Vîșgorod și Cernobîl, Înalt Prea Sfințitul Agapit, Mitropolit de Moghiliov-Podolsk și Șargorod, Prea Sfințitul Petru, Episcop de Ungheni și Nisporeni, Prea Sfințitul Marchel, Episcop de Bălți și Fălești, Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, Prea Sfințitul Ioan, Episcop de Soroca, Vicar mitropolitan și Prea Sfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan. Arhiereii au fost înconjurați de un impresionant sobor de preoți, stareți de mănăstiri din țara noastră și din România și diaconi. Printre slujitori s-au aflat și mulți absolvenți ai instituțiilor teologice ce au activat în incinta mănăstirii.

Credincioșii s-au bucurat și de prezența în mijlocul lor a chivotului cu o părticică din moaștele Sfintei Mironosițe Maria Magdalena.

La finalul serviciului divin Prea Sfinţitul Nicodim a adresat un cuvînt de felicitare părintelui stareţ, arhimandritului Damian (Burlacu), obștii monahale și închinătorilor mănăstirii ”Naşterea Domnului” cu prilejul hramului și a jubileului de 20 ani de la fondare, menționînd că acest așezămînt, care și-a luat drept călăuză de viață tipicul liturgic din Sfîntul Munte Athos și în care se duce o adevărată trăire monahală, a devenit pe parcursul timpului un focar de spiritualitate și întărire în credință. Toți cei care au pășit pragul mănăstirii au găsit liniște sufletească, alinare durerilor și necazurilor, regăsirea sinelui și împăcarea cu Dumnezeu.

Cu prilejul prăznuirii celor 20 de ani de la întemeierea sfîntului așezămînt monahal, cu binecuvîntarea Înalt Prea Sfințitului Mitropolit Vladimir, Episcopul Siluan al Orheiului a înmînat arhimandritului Damian, stareț al Mănăstirii, ordinul mitropolitan „Meritul bisericesc”, gr.II, iar Episcopul Ioan al Sorocii a oferit protoiereului mitrofor Andrian Cotelea, Secretar eparhial, ordinul „Sf. Irh. Gavriil Bănulescu-Bodoni”, gr.II.

Înalt Prea Sfințitul Mitropolit Pavel a înmînat, de asemenea, distincții ale Bisericii Ortodoxe din Ucraina: Episcopului Nicodim – ordinul „Sf. Arhanghel Mihail”, iar Arhimandritului Damian și protoiereului Andrian Cotelea – ordinul „Nașterea Domnului”.

Slujba din biserică a fost urmată de o agapă frățească oferită în cinstea jubileului pentru toți credincioșii participanți la rugăciune.

* * * * *

Amintim că mănăstirea ”Nașterea Domnului” din comuna Zăbriceni a fost întemeiată prin binecuvîntarea vrednicului de pomenire episcop Dorimedont la data de 4 august 1999 pe teritoriul fostului sanatoriu de odihnă și tratament ”Albinuța”. Înca de la început, Mănăstirii i s-a dat hramul general „Naşterea Domnului” (25 decembrie / 7 ianuarie), pentru că deschiderea ei a avut loc în preajma jubileului de 2000 de ani de la Naşterea dupa Trup a Domnului nostru Iisus Hristos. Însă pe lânga acest Praznic, Mănăstirea mai are un al doilea mare hram, la 4 august, cînd se marcheaza întemeierea Mănăstirii şi este prăznuit Sfîntul Sfinţit Mucenic Foca.

Din sinaxarul zilei aflăm că Sfîntul Sfințit Mucenic Foca a trăit în Sinope, un oraș din Asia Mică situat pe malul Mării Negre. Părinții săi se numeau Pamfil și Maria. Încă din fragedă vîrstă făcea minuni mari cu darul Sfîntului Duh. Ajungînd la vîrsta bărbatului desăvîrşit, pentru viaţa lui cea îmbunătăţită, a fost ales episcop acelei cetăţi. Și a petrecut făcînd minuni pîna la sfîrșitul vieții sale. I s-a arătat și sfîrșitul mucenicesc printr-un porumbel ce a venit și a șezut pe capul lui și i-a pus cunună, grăind omenește: “Pahar ți s-a amestecat și trebuie să-l bei”. Pe care pe deplin s-a învrednicit de l-a băut, în zilele împăratului Traian (catre anul 101), luînd sfîrșit prin sabie și prin foc. Și dupa mutarea lui către Domnul a facut multe minuni.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share:
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Buzz
 • В закладки Google
 • Добавить ВКонтакте заметку об этой странице
 • Мой Мир
 • LiveJournal
 • MySpace
 • Одноклассники
 • Digg
 • PDF
 • email
 • Add to favorites
 • RSS
 • Print

Comments are closed.