Candela

Legături oficiale

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

My RSS Feed

Visitor Stats

Azi:
Vizitatori: 27
Pagini vizitate: 138
Online: 0

Ieri:
Vizitatori: 171
Pagini vizitate: 748

Mănăstirea „Nașterea Domnului”, Zăbriceni, în veșmînt de sărbătoare

 

În a treia zi a praznicului Nașterii după trup a Domnului și Mîntuitorului nostru Iisus Hristos, cînd se face pomenirea Sfîntului Întîiului Mucenic și Arhidiacon Ștefan, Mănăstirea „Nașterea Domnului” din comuna Zăbriceni a îmbrăcat veșmînt de sărbătoare cu prilejul hramului. Sfînta Liturghie Arhierească a fost oficiată de către Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, în fruntea unui impresionant sobor de preoți și diaconi, slujitori ai sfîntului așezămînt și din parohiile învecinate, precum și distinși oaspeți din România. Răspunsurile la strană au fost oferite de corul psaltic al mănăstirii și de cel al absolvenților instituțiilor teologice care au activat aici, dirijat de Dumitru Buga.

Bucuria sărbătorii a fost împărtășită de mulțime de credincioși, închinători și pelerini veniți din mai multe localități ale țării noastre și din România. Alături de credincioși la Sfînta Liturghie au fost prezenți domnul deputat Oleg Sîrbu, președintele raionului Edineț, domnul Iurie Garas, oficialități locale, ctitori și binefăcători ai sfîntului așezămînt.

În dimineața zilei, Ierarhul a fost întîmpinat cu multă bucurie duhovnicească de către părintele stareț, preacuviosul arhimandrit Damian (Burlacu), de soborul slujitorilor și de un grup de ostași ai Brigăzii 1 de infanterie motorizată „Moldova” din orașul Bălți, prezenți la această sărbătoare grație colaborării fructuoase dintre Președintele Departamentului eparhial Activitate pastorală în MAI și Forțele Armate, protoiereul Adrian Cotelea și șeful Centrului Militar Teritorial Edineț, domnul colonel Vitalie Cuței.

După citirea pericopei evanghelice a zilei, părintele secretar eparhial, protoiereul Adrian Cotelea, a dat citire Pastoralei la Nașterea Domnului a Prea Sfințitului Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni.

La finalul serviciului divin, Ierarhul a rostit către părintele stareț, obștea monahală, preoții slujitori, închinători și pelerini un cuvînt de învățătură și de felicitare. Prea Sfinția Sa a evidențiat marele dar pe care l-a făcut Dumnezeu oamenilor prin Întruparea din Fecioară și viețuirea împreună cu noi ca Dumnezeu-Om, pentru ca firea noastră, cea stricată prin păcat, să fie restaurată și îndumnezeită. Este o taină a iconomiei mîntuirii pe care în aceste zile luminate o trăim ca pe un fior sfînt și o nedescrisă prin cuvinte omenești bucurie duhovnicească.

La încheierea cuvîntului său, Prea Sfințitul Nicodim a adus alese mulțumiri părintelui stareț, arhimandritului Damian, pentru grija spirituală și materială ce o poartă sfintei mănăstiri și închinătorilor ei, iar slujitorilor și pelerinilor veniți din România – pentru dragostea și bunăvoința de a împărtăși duhovnicește bucuria acestei sărbători.

Momentele de bucurie ale sărbătorii au fost sporite și de plăcuta cîntare de colinde oferită de ostașii Armatei Naționale și de copiii prezenți la slujbă. Colindătorii au fost răsplătiți de Ierarh cu daruri speciale – calendare bisericești, iconițe și dulciuri.

După încheierea slujbei toți credincioșii au fost invitați să ia parte și la o agapă de sărbătoare.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share:
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Buzz
 • В закладки Google
 • Добавить ВКонтакте заметку об этой странице
 • Мой Мир
 • LiveJournal
 • MySpace
 • Одноклассники
 • Digg
 • PDF
 • email
 • Add to favorites
 • RSS
 • Print

Comments are closed.